Výsledky kontrol burčáku v prodejní sezóně 2024

Výsledky kontrol burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM) v prodejní sezóně 2024 ukázaly pozitivní trend. Požadavkům právních předpisů při hodnocení v laboratoři nevyhověly jen dva vzorky.
V loňské sezóně inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) provedli celkem 296 kontrol burčáku a ČZHM. V rámci nich prověřili celkem 246 prodejních míst. A ve 44 případech přistoupili k odběru vzorku pro analýzu v laboratoři.
Komplexní laboratorní analýza v akreditované laboratoři SZPI prokázala nevyhovující parametry u 2 vzorků. V obou případech se jednalo o ČZHM s neodpovídajícím množstvím alkoholu. Obsah skutečného alkoholu je právním předpisem stanoven na více než 1 % objemové a nižší než tři pětiny celkového obsahu alkoholu v procentech objemových.
Přehled všech vyhovujících i nevyhovujících šarží zde.
Dále inspektoři při kontrolách zjistili porušení týkající se mj. chybějících nebo neplatných průvodních dokladů, neodpovídajícího vedení evidenčních knih či nedostatečné hygieny prodeje. Prohřeškem byla i propagaci komodity jako „burčák“, přičemž se jednalo o nápoj nepocházející z České republiky.
Výsledky kontrol burčáku v prodejní sezóně 2024
Inspektoři uskutečnili kontroly u prodejců i u výrobců. A to zejména u těch, jejichž šarže v minulosti nevyhověly požadavkům právních předpisů. Zaměřili se i na nové dosud neprověřené prodejce, kde převládá stánková forma prodeje. Tyto odběry se ve zvýšené míře uskutečňují i na základě podnětů spotřebitelů.
V předchozí sezóně 2023 inspektoři odebrali k laboratornímu rozboru 47 vzorků a nevyhovělo 6 z nich, v sezóně 2022 inspektoři odebrali k laboratornímu rozboru 52 vzorků a nevyhověly 4 z nich, v r. 2021 bylo laboratorně hodnoceno také 52 vzorků, ze kterých nevyhověl 1 vzorek a v r. 2020 bylo laboratorně hodnoceno 59 vzorků, z nichž nevyhovělo 5 vzorků.
Průběh kontroly
Při kontrole burčáku a ČZHM se SZPI mj. zaměřuje na tzv. senzorické požadavky. Inspektor na místě hodnotí chuť, vůni a barvu nápoje. Dále řádné označení zboží pro spotřebitele, odpovídající průvodní dokumentaci dokládající původ zboží a hygienu prodeje. Při odběru vzorku laboratoř SZPI v Brně prostřednictvím hodnot izotopových poměrů stabilních izotopů vodíku měřených na nukleární magnetické rezonanci a izotopových poměrů stabilních izotopů kyslíku a uhlíku měřených na hmotnostním spektrometru prověřuje geografický původ hroznů, ze kterých byl burčák vyroben. Dále je sledována např. přítomnost syntetických barviv, etanolu z přidaného cukru, množství přidané vody, obsah alkoholu, obsah oxidu siřičitého aj.
Burčák
Burčák je národní a evropskou legislativou chráněný tradiční výraz. Jeho použití je vyhrazeno pro částečně zkvašený hroznový mošt vyrobený z hroznů révy vinné sklizených a zpracovaných v České republice v daném roce. Prodejní sezóna je ohraničena obdobím od 1. 8. do 30. 11. Výrobek totožných parametrů, ovšem vyrobený z hroznů sklizených mimo ČR, je možné prodávat pod názvem „částečně zkvašený hroznový mošt“, nikoliv „burčák“. Případné zneužití tradičního výrazu „burčák“ je považováno za klamání spotřebitele. SZPI v takových případech přistupuje k zahájení správního řízení a uložení pokuty.
zdroj: Mgr. Pavel Kopřiva / Státní zemědělské a potravinářské inspekce