Biovíno roku 2023 je název jedné z kategorií soutěže Nejlepší biopotravina. Pro letošek se vítězem stal Ryzlink rýnský z Novosedel.
Národní vinařské centrum ve Valticích v srpnu hostilo již 22. ročníku soutěže o nejlépe hodnocené biovíno z České republiky. Šampionem a tedy Biovínem roku 2023 byl vyhlášen Ryzlink rýnský 2021 slámové víno z vinařství Víno Marcinčák. Biovíno roku 2023 je součástí celostátní soutěže Nejlepší biopotravina roku.
Ryzlink rýnský 2021 slámové víno z vinařství Víno Marcinčák
V letošním ročníku soutěže se nejvíce dařilo vinařství Víno Marcinčák, které kromě celkového Šampiona soutěže získalo i další hlavní ocenění. Nejlepším bílým vínem se stal jejich Ryzlink vlašský 2021 VOC Mikulovsko. Vinařství si připsalo také cenu za nejlepší kolekci vín. Šampionem červených vín se stalo Rulandské modré 2018 výběr z bobulí z Rodinného vinařství Jedlička, Bořetice.
Michal Šetka
„Velmi rád a se značnou zvědavostí jsem přijal pozvání do komise soutěže Biovíno roku 2023. Výroba vín v režimu bio je bezesporu světovým trendem, jsou slavné světové vinařské oblasti, kde takto již svá vína vyrábí skutečně velké množství vinařů a jejich produkty patří k tomu nejlepšímu, co lze v těchto slavných regionech ochutnat. Velký pozitivní vývoj pozoruji v posledních letech i u nás a tato soutěž pro mne byla jen důkazem, že i u nás již máme solidní množství vinařů, kteří při tvorbě svých vín myslí nejen na přírodu, ale dnes již také na to, že jejich zákazníci nebudou tolerovat podprůměrná vína jen proto, že jsou bio. Naopak! Letošní soutěž jasně ukázala, kolik nesmírně kvalitních, osobitých, čistých, odrůdově i regionálně typických biovín se v naší zemi dnes vyrábí a že i náročný zákazník má z čeho vybírat. A zdaleka nešlo jen o mimořádná vína, která se stala šampiony či vítězi jednotlivých kategorií, potěšila mně i celá řada vín od téměř neznámých vinařů,“ sdělil k soutěži předseda komise, vinařský znalec a publicista Michal Šetka, šéfredaktor časopisu Wine & Degustation.
Biovíno roku 2023
Bílá vína odrůdová a známková vína se zbytkovým cukrem do 4 g/l
Dvě komise složené z řad odborné veřejnosti, pod vedením Michala Šetky, hodnotily 70 moravských vín, kterým udělily 4 velké zlaté, 13 zlatých a 39 stříbrných medailí. Veřejná prezentace a možnost ochutnání těchto vín bude 8. – 10. září v rámci Pálavského vinobraní v Mikulově, spolu s víny z Národní soutěže vín – Mikulovské vinařské podoblasti.
Bio víno roku pořádá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, Sdružení vinařů mikulovské vinařské podoblasti, EKOVÍN – Svaz integrované a ekologické produkce hroznů a vína a Svaz vinařů ČR. Účastnit se jí mohou všechna bio vína z České republiky, která mají certifikát ekologického zemědělství a splňují základní statut soutěže. Soutěž si klade za cíl porovnání a odborné zhodnocení biovín z různých vinařských oblastí, obcí a tratí v České republice a také podpora prodeje a produkce co nejkvalitnějších biovín s původem v České republice.
Biopotravinou roku 2023 je unikátní slanina z Vysočiny
Vítěz soutěže Nejlepší biopotravina roku je jasný. Odborná porota ocenila výrobky v pěti různých kategoriích a jednoznačným vítězem se stala Bio Slanina z přeštického prasete z Biofarmy Sasov. V dalších kategoriích zvítězil mix rajčat původních odrůd, jablečný mošt, hovězí steak a ryzlink rýnský.
Biofarma Sasov se ode dneška může pochlubit titulem Nejlepší biopotravina roku 2023, který získala za Bio Slaninu z prasete přezdívaného „přeštík“. Jde přitom o historicky páté nejvyšší ocenění jihlavské biofarmy v této soutěži. Vítězná slanina je vyráběna z boku Přeštických černostrakatých prasat – původního starého českého plemene, které vyniká jakostí masa.
Mezi další oceněné výrobky soutěže Nejlepší biopotravina roku 2023 patří Hostětínský mošt Jablko z Moštárny Hostětín ze Zlínska, který zvítězil v kategorii Biopotraviny rostlinného původu, Hovězí tomahawk steak BIOz Mitrovského dvora na Vysočině získal první příčku v kategorii Steaková bio masa, Ryzlink rýnský 2021 slámové víno z vinařství Víno Marcinčák se stal vítězem kategorie Biovíno a kategorii Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky ovládla Velká rajčatová ochutnávka z Živé farmy v Šanově na Jižní Moravě, která pěstuje původní staré odrůdy rajčat.
foto: Národní vinařské centrum, PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců
Spravovat Souhlas s cookies
Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely.Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.